Je nachtrust is erg belangrijk. Daarom is het ook fijn als je daadwerkelijk elke nacht zes tot acht uur lang lekker slaapt. Voor veel mensen is dat echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Mensen hebben moeite met inslapen of doorslapen, of worden zelfs gewoon niet moe. Hoe zorg je er dan voor dat je ’s avonds wel lekker kan gaan slapen?
- Vermijd beeldschermen
Het is bewezen dat schermen van smartphones, tablets, televisies en computers het aanmaken van melatonine verminderen. Daarom is het goed dat je die zo veel mogelijk vermijdt één tot twee uur voordat je gaat slapen. Zo verstoor je die slaap hormonen niet en merk je dat je veel beter slaapt.
- Vermijd cafeïne
Iedereen weet dat cafeïne je wakker houdt, waardoor je het zo veel mogelijk moet vermijden als je probeert te slapen. Drink daarom geen energiedrankjes, koffie of thee. Thee zonder cafeïne heeft echter wél een positief effect op je nachtrust. Probeer ook niks meer te drinken ongeveer anderhalf uur voordat je gaat slapen om te voorkomen dat je ’s nachts naar het toilet moet.
- Creëer een avondroutine
Wanneer je elke avond een vast ritueel hebt, gaat je lichaam dat herkennen en zich ook ‘voorbereiden’ om te gaan slapen. Drink bijvoorbeeld een kop thee, wandel even met de hond en doe een half uurtje yoga. Je lichaam gaat al bezig met slaaphormonen aan maken en je slaapt veel sneller in.
- Maak je hoofd leeg
Als je een lange dag gehad hebt, is de kans groot dat je ’s avonds nog de hele avond ligt na te denken of te piekeren over van alles en nog wat. Maak daarom eerst je hoofd leeg als je gaat slapen. Schrijf bijvoorbeeld al je gedachtes op in een boekje, of pak een boek en lees een halfuurtje. Ook mediteren kan ontzettend helpen met het leegmaken van je hoofd.
- Zorg voor een goede omgeving
De omgeving waarin je slaapt heeft vanzelfsprekend veel invloed op je nachtrust. Je slaapt het beste in een koele, donkere kamer van ongeveer 16 tot 18 graden. Vervang je oude hoofdkussen bijvoorbeeld voor een nieuw latex hoofdkussen en zorg ervoor dat je je wollen dekbed vermijdt als het warm is buiten.